16.11.12

 Σύλλογος Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Λυσοσωμιακά Νοσήματα
                                   
 
  Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
 
 
Πολυλά 12 ,Γέρακας Αττικής τηλ.-fax:210-6611270E-mail: greeklysosomal.assoc@gmail.com    
Δελτίο Τύπου
      1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, για τους Ασθενείς,  χωρίς  τους  Κοινωνικούς Φορείς  
             Στις 2 Οκτωβρίου του 2012 πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας το 1ο Συνέδριο ασθενών. Παρόντες λίγοι εκπρόσωποι των δημοσίων φορέων υγείας αλλά αρκετοί εκπρόσωποι Συλλόγων ασθενών. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων πασχόντων με Λυσοσωμικά νοσήματα εκπροσωπήθηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ. που απαρτίζονταν από την Πρόεδρο κ. Κ. Θεοχάρη, την γραμματέα  κ.  Μ. Παύλου, τον ταμεία κ. Σ. Ψωνόπουλο και την κ. Χ. Φώσκολου μέλος του Δ.Σ.. Επίσης τιμητική ήταν και η παρουσία της κ. Γ. Δρόσου, Κοινωνικής λειτουργού του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Το κλίμα ήταν τεταμένο μιας και η αρχικές θεματικές αφορούσαν τους ασθενείς και στατιστικές μελέτες σχετικές με το τι ισχύει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη χάραξη πολιτικών υγείας, που δε χαράζονται μαζί με τους ασθενείς, αλλά και μια αναφορά στα δικαιώματα των ασθενών, τα οποία στο σύνολο δε γνωρίζουν οι ασθενείς. Στη τελευταία θεματική που αφορούσε τη συμμετοχή των ασθενών σε διάλογο με τους Επίσημους φορείς, παρευρίσκονταν μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Παπανικολάου όπου απρόκλητα μίλησε για την υπέρ-συνταγογράφηση Φαρμάκων και για συνταγογράφηση βάση συγκεκριμένου προϋπολογισμού, που πλέον δίνεται για ΌΛΟΥΣ τους ασθενείς..
             Εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου  η κ.  Θεοχάρη επέκρινε την ασκούμενη πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησης στον τομέα φαρμάκων αλλά και την νέα πολιτική που ασκείται από τον ΕΟΠΥΥ σε σχέση με την επιβολή χαρατσιού 15% στις διαγνωστικές και άλλες εξετάσεις, την ίδια στιγμή που μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και κόβονται ποσοστά αναπηρίας στέλνοντας στον καιάδα τα ΑΜΕΑ και τις οικογένειες τους. Επιπλέον θεωρεί παράλογο το νέο φεκ 2883/B 26  Οκτωβρίου 2012  που αντί να βάζει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα των χρόνιων και σπάνιων  παθήσεων, εισάγει και άλλα σπάνια νοσήματα όπως, η Πνευμονική Υπέρταση και  η Κυστική ‘Ινωση  στο καθεστώς συμμετοχής από 10-25% αναγκάζοντας αρκετούς ασθενείς να διακόψουν τις θεραπείες τους ή να τις πληρώνουν οι ίδιοι. Τονίζοντας ότι οι  πολιτικές αυτές ουσιαστικά καταργούν το κοινωνικό κράτος πρόνοιας και οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση την Υγεία.
             Τα συμπεράσματα που καταγράφηκαν έγκειτο στην επιτυχία της συμμετοχής των Ενώσεων-Συλλόγων ασθενών, την ηχηρή απουσία του Υπουργείο Υγείας ενώ λόγος έγινε γιατί η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα θεσμοθετημένο μετρό ώστε να υπάρξει η συμμέτοχη των φορέων των ασθενών, στα κέντρα των αποφάσεων της πολιτικής υγείας. Αντα  αυτού έριξε την ευθύνη στους ίδιους τους φορείς των ασθενών ενώ αποτελεί  υποχρέωση της να το θεσμοθετήσει. Κλείνοντας θα μπορούσαμε να επισημάνουμε ότι το  σημαντικότερο απ’όλα ήταν ότι τέθηκαν τα πρώτα θεμέλια ενός περαιτέρω εποικοδομητικού διαλόγου με τη συμμετοχή και συνεργασία των φορέων της Πολιτείας, των ασθενών και τις επιστημονικής κοινότητας
 
 
 member of eurordis 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

This articlе will give buѕiness you nеcessarу іnfоrmation to the оnline audienсes.
Thіs ѕеems to be relativе and tempered by
the need to provide for a specіfic tгip.


Here is mу web sіte: tempsde.punttic.cat